Familien og området, vi bor i.

Illustrationen her, en tegning fra Flora Danica af Myrica Gale, mosepors, er valgt fordi Flora Danicategningerne har deres egen, klassiske skønhed, og fordi det er fra denne plante, mit efternavn kommer.Min tipopldefar ejede for ca. 140 år siden gården Porskær i Galten, vest for Århus. På et tidspunkt omkring 1870 fik han tilladelse til at bruge slægtsnavnet Porse.

Planten gror godt på en fugtig jord. Der er god porse-vækst på Ryegnen.

Plantens krydrede duft har gjort den efterspurgt af brændevinsfolket, både de professionelle på Spritfabrikkerne i Ålborg, og de mange hobbyfolk, der har hver deres specielle opskrift på en Porse Snaps. Nogle bruger bladene, andre stænglen og endelig er der nogen, der bruger blomsten.

Mindre kendt er det så nok, at allerede vikingerne brugte pors i deres øl. De kendte ikke humle, og krydrede deres øl med pors. De to danske værtshusbryggerier, Bryggeriet i København og Sct. Clemens i Århus, har haft Porseøl som deres månedens bryg.

Sidst, men ikke mindst skal dog nævnes Porse Guld fra Thisted Bryghus. Som al anden god øl smager det efter min mening bedst fra fad, kølig, i store slurke af store glas. Porse Guld er blevet anerkendt af EU som et egnskarakteristisk levnedsmiddel. I Thisted anvender man ikke planten i gæringsprocessen, man tilsætter et spritudtræk af planter, bryghusets personale efter sigende plukker et hemmeligt sted i Thy under den årlige firmaudflugt.Trine og jeg har boet på Boesvej i Svejstrup Enge siden sommeren 1982. Vi synes selv, vi bor et af de kønneste steder i et af landets smukkeste områder, Ry Kommune i Det Midtjyske Søhøjland.

Huset, vi købte dengang, hørte en gang til en nu forsvundet vandmølle. Møllen forfaldt i halvtredserne og tresserne og møllebygningen blev til sidst brudt ned. Så desværre er kun vandløbet, Møllebækken, og mølledammen tilbage.

Vi har ca. 4 tdr. land at boltre os på. Trine bruger en hel del heraf til sin have, hvor masser af planter sætter kulør på det hele året igennem. Specielt surbundsplanter kræver mere og mere plads.

Sammen med Kristine gør hun en del ud af islandske heste. Tilsammen har de tre, som man kan se her:Vi har alt hvad man kan ønske sig af frisk luft og kønne omgivelser.

Udsigten er skove, marker og udyrkede arealer. Noget af det er vort eget.

I skoven er der råvildt, i vandhuller rundt om os er der ænder, og i skovene er der specielt mange fugle om vinteren, fordi den gamle mølledam ikke fryser til.


Svejstrup Enge set fra Mossø ved Alken.
Vort hus ligger øverst, midt i billedet ved skovkanten

Vi har 2 børn, Kristine på 25 år. Hun er statsaut. ejendomsmægler i Ry-afdelingen af en af de store ejendomsmæglerkæder. Anders på 21, bor nu hjemme igen efter et ophold ved KFOR i Kosovo. Du kan sende brev til dem ved at klikke på navnet.

Vi har 5 minutters kørsel til motorvejen. Og under en halv times kørsel til Silkeborg og Århus. Selv arbejder som fuldmægtig i afdelingen for ejendomsvurdering ved SKAT Midtjylland. Opgaven er vurdering og beskatning af fast ejendom i et område fra Vejle Fjord til Mariager Fjord og fra Djurslands Østkyst til ca. hovedvejen Vejle-Viborg.